Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Błąd partycji

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bartosz Jarzyna

PostWysłany: Sro Paź 17, 2007 7:34 pm      Temat postu: Błąd partycji Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam!
Otóż siedziałem sobie pogrywając w Counter Strike i słuchając muzyki, gdy nagle w komputerze coś zaczęło się ciąć. Muzyka stanęła i wyskoczyło biosowe okienko (a raczej zanikł interface windows, a zamiast tego białe literki na niebieskim tle z informacjami o biosie etc.), a w nim "Wystąpił problem i system Windows zostanie zamknięty aby nie dopuścić do uszkodzenia komputera" , "trwa zrzucanie pamięci fizycznej" etc. Tak więc zresetowałem komputer i wszystko jest OK, oprócz tego, że nie ma jednej z moich partycji... Z tego co pamiętam była na tym samym dysku twardym co druga (żadna z tych dwóch nie jest systemowa), a ta druga oraz systemowa działa dobrze.
Teraz partycja D:\ nigdzie nie figuruje, a gdy chcę się do niej odwołać poprzez uruchom to wyskakuje messagebox z informacją że D:\ odwołuje się do lokalizacji, która nie jest dostępna...
I teraz : Co mam zrobić?? Pierwsze co mi przyszło do głowy to format, ale czy to cokolwiek da??
A może da się jakoś odzyskać partycję??
Strata niezbyt wielka, oprócz tego że miałem tam cały mój dorobek programistyczny...
Pozdrawiam!

hejmus

PostWysłany: Sro Paź 17, 2007 8:44 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

TestDisk...

btw, to nie jest okienko biosowe tylko efekt crashu systemu... Jak byś podał jaki to był błąd i ewentualnie problematyczny sterownik (dane do zobaczenia w eventlogu i minidumpie) to można by zwalczyć przyczynę tego problemu...

kompilacja Gentoo na Pentium MMX 233MHz - niezapomniane przeżycia ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Bartosz Jarzyna

PostWysłany: Czw Paź 18, 2007 6:03 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Hm niesamowite
wczoraj ustawiłem sprawdzanie dysku c:\ scandisciem przy włączaniu systemu. Dziś rano się wykonał i odzyskałem cały dysk D:\... Nie wiem czy to dzięki temu że wyłączyłem go na dłużej, czy od sprawdzania plików. Nie mam pojęcia co to było, ale już wszystko jest OK.

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Komputery Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach