Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Obliczanie ogromnych liczb

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Inne języki skryptowe, przetwarzanie danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jkll

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 8:06 pm      Temat postu: Obliczanie ogromnych liczb Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam. Mam system operacyjny Windows XP. Potrzebuję uruchomić na swoim komputerze program, który pozwoliłby mi obliczać ogromne liczby (np. 2^1.234.567.890), w taki sposób, żeby wypisało mi wszystkie cyfry takiego działania.

Zainstalowałem program bc.exe i działa w porządku z tym, że przydałoby się jeszcze, żeby wynik obliczenia był zapisywany w oddzielnym pliku. Bo w przypadku dużych liczb, w oknie, w którym wpisuje się komendy, nie wszystkie cyfry się mieszczą. Zatem czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak zrobić, żeby wynik obliczenia był generowany do pliku we wspomnianym wyżej programie? Ja nie mam zielonego pojęcia, bo zupełnie nie znam się na tej aplikacji, a w manualu niczego się nie doczytałem. Od razu dodam, że w kwestii programowania itp. rzeczy jestem laikiem, dlatego prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie co i jak. :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Garf

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 11:21 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Najprościej wydaje mi się, że można to zrobić za pomocą przekierowania strumieni wejścia/wyjścia w programie. Czyli:
1) zakładamy plik operacje.txt
2) w tym pliku wpisujemy po kolei (linijka po linijce) komendy, które normalnie wpisywalibyśmy do programu bc bezpośrednio (można z bc je kopiować)
3) uruchamiamy z linii poleceń program bc następująco:
bc < operacje.txt > wynik.txt

Całe wyjście z programu powinno znaleźć się w pliku wynik.txt. Jest to sposób dość prymitywny, ale działający.

Nie udzielam pomocy poza forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Inne języki skryptowe, przetwarzanie danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach