Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

W jakim języku napisac...

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Webmasterstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomek_697
Gość

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 4:42 pm      Temat postu: W jakim języku napisac... Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam...
Mam zamiar zrobić stronę komunikacji miejskiej. Planuję zrobić ją w html'u.
Jednak jedną z funkcji tej strony ma być coś w rodzaju mapy lini autobusowych, wraz z przystankami. Po niej mają poruszać się kwadraciki z nr lini symbolizujące autobusy. Maja sie one poruszać po wyznaczonej trasie, zgodnie z czasem, który strona ma sobe pobrac z serwera. Po najechaniu myszką na przystanek ma pojawić sie informacja o rozkladzie jazdy na tym przystanku. Podobnie z tymi autobusami: ma wyswietlic sie info o kolejnych przystankach.
A teraz pytanie. W jakim języku to napisac? Java script? w php sie raczej nie da tego zrobic? Wiem ze napewno da sie zrobic we fleshu ale nie mialem z nim nigdy doczynienia...
Proszę o porady...
Powrót do góry
DJ_100

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 4:59 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

HTML, CSS, JS. Do pobierania danych PHP. Do przechowywania - MySQL. Ew. AJAX jeszcze, żeby nie trzeba było wszystkiego wrzucać na raz do dokumentu.

Frontpage is not and never been WYSIWYG. (...) It was more like WYSIWTF. (userfriendly.org)
Working on: Moorestown Project
@czarodziejmarx
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Garf

PostWysłany: Sob Sty 16, 2010 6:08 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dodatkowo zastanów się, co zrobić z osobami nie używającymi JS. O ile nie muszą one widzieć jeżdżących autobusów po mapie, to pasuje aby mogły sprawdzić rozkład na przystankach.
Nie udzielam pomocy przez PW.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tomek_697
Gość

PostWysłany: Nie Sty 17, 2010 12:21 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ok dzieki Wam. A co do java, znacie może jakieś fajne darmowe kursy on-line? Szukałem ale nie mogę znaleźć nic dobrego.... A samą mapę w czym zrobić? Wstawić w html-u jako obrazek? A jest możliwość "rysowania" w html-u? I w jakim języku zrobić, by po najechaniu na przystanek myszka wyswietliło się okienko?
Powrót do góry
DJ_100

PostWysłany: Nie Sty 17, 2010 6:17 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wymienione przez ciebie okienko i jadące auta robi się w JavaScript. JavaScript a Java to dwie różne rzeczy i nie należy ich w żaden sposób porównywać. Dobry kurs.. hm... trochę Wikipedii, trochę tego na browsehappy.pl i "oczytanie". Czytaj różne skrypty, doszukuj się danych konstrukcji w dokumentacji/tutach i ucz się. Ja tak się nauczyłem częściowo. I teraz troszkę umiem. Poucz się DOM - bardzo zwięźle znowóż na browsehappy.

Frontpage is not and never been WYSIWYG. (...) It was more like WYSIWTF. (userfriendly.org)
Working on: Moorestown Project
@czarodziejmarx
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
xadi

PostWysłany: Sob Sty 23, 2010 11:16 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

roznica miedzy javascript, a javą
jest tak subtelna, jak
roznica miedzy fizyka, a fizyka kwantową
;D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
tomek_697
Gość

PostWysłany: Nie Sty 24, 2010 11:38 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ok, dzięki za wszystkie informacje :] Jeszcze taka sprawa. Mam mapę ale ekran monitora jest na nią za mały :p i chcę, a właściwie muszę zrobić mapę typu google maps, czy zumi, czyli przesuwaną za pomocą myszki.... czy jest to możliwe? a jeśli to w jaki sposób?
Powrót do góry
tomek_697
Gość

PostWysłany: Sro Sty 27, 2010 3:04 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Chodzi mi o cos takiego http://www.mpk.lodz.pl/rozklady/mapa/a_t/index.html
czy tez http://www.mpk.krakow.pl/default.aspx?docId=851
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Webmasterstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach