Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Algorytm Johnsona - szeregowanie zadań na dwóch maszynach

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
slmb-slavko

PostWysłany: Pon Cze 19, 2006 5:42 pm      Temat postu: Algorytm Johnsona - szeregowanie zadań na dwóch maszynach Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam !

Dostałem w sumie z pozoru dosyć proste zadanie na zaliczenie, mianowicie wykorzystać algorytm Johnsona do szeregowania zadań na dwóch maszynach. Mam duży problem ze znalezieniem czegoś sensownego na temat algorytmu Johnsona. Przeszukałem już całe zasoby sieci i nic. Zwracam się z prośbą do Was, może dysponujecie jakąś wiedzą na ten temat bądź mateiałami. Z góry dziekuje za wszelkie zainteresowanie i pomoc.

marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Pon Cze 19, 2006 7:05 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie napisałeś niestety, jak te zadania mają być wykonywane na maszynach - czy na obydwu jedna po drugiej, czy tylko na jednej itd. Przyjmuję założenie, że każde zadanie musi zostać wykonane na obydwu maszynach, szeregowo.

1. Potrzebujesz danych wejściowych w postaci czasów wykonywania poszczególnych zadań na każdej z maszyn.
2. Najpierw wybierasz te, których czas wykonania na pierwszej maszynie jest krótszy niż czas wykonania na drugiej maszynie i sortujesz je niemalejąco według czasu wykonania na pierwszej maszynie.
3. Pozostałe sortujesz w kolejności nierosnącej według czasu wykonania na drugiej maszynie. Zaznaczam specjalnie na czerwono, bo podobno ludzie się mylą i sortują wg. pierwszej.
4. Łączysz obydwie listy (w kolejności takiej, w jakiej powstawały) i otrzymujesz uszeregowanie o najkrótszym czasie wykonania. Średni czas przepływu może być natomiast gorszy niż w innych rozwiązaniach i nie należy się tym zrażać - możliwe, że tak wyjdzie.

PostWysłany: Wto Cze 20, 2006 6:53 pm      Temat postu: Algorytm johnsona Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cześć !

Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Zadania maja być wykonywane na dwóch maszynach (A,B), określenie czasów wykonywania poszczególnych zadań będzie losowe ( przynajmniej tak sobie to wyobrażam ). Muszę napisać coś o samym algorytmie Johnsona i napisać programik w C++ builder + jakiś wykres. Przyznaje że nie jestem w tym temacie dość biegły, a czas cholernie mnie goni - ( termin sobota ), więc nie brzmi to dość optymistycznie. Widzę, że masz w tym temacie doświadczenie w przeciwieństwie do mnie. Dlatego zwracam się z b. wielką prośbą do Ciebie bys pomógł mi rozwiązać to zadanie. Nie jestem typem lenia i przeważnie sam staram się sobie radzić, ale tego nie przeskocze ze względu na termin. Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam !

marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Wto Cze 20, 2006 7:39 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Weź kartę, weź ołówek lub długopis i narysuj sobie to na spokojnie np. dla 5 procesów. Zobacz jak działa i tyle :-). Jeżeli masz w jakiś sposób to opisać, to zwracam uwagę na taki drobny szczegół: przyjrzyj się i zauważ, że na początku na maszynie A wykonywane są najkrótsze zadania, by na początku od razu i maszyna B była wykorzystana i nie stała bezczynnie. Równocześnie na końcu na maszynie B wykonywane są zadania również najkrótsze - zeby z kolei ona nie przeciągała pracy całego układu.

Znać się nie znam i nie jestem w temacie - po prostu za kilka dni mam z tego egzamin ;-). A ponieważ mam egzamin, to - jak nietrudno się domyślić - mam również sesję. I z tego powodu raczej pełnego kodu, z generowaniem wykresu, nie stworzę. Tym bardziej, że prawdopodobnie oczekują od ciebie wyklikania jakiegoś obrazka w Borland Builderze, a tego programu kompletnie nie znam. Ja bym to mógł napisać najwyżej od zera w C++, bez generatorów - ale do tego trzeba mieć czas.

PostWysłany: Nie Gru 13, 2009 5:44 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

mam takie pytanie, jak wyglada rozwiazanie podobnego zadania ale dla trzech maszyn? Bo mam takie zadanie ale nigdzie nie moge znalesc jak to wyglada dla trzech... prosze o pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
łodyga
Gość

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 3:20 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Proponuję skorzystać z biblioteki. Słowo kluczowe - szeregowanie zadań.
Powrót do góry
dow1346

PostWysłany: Czw Lut 04, 2010 5:01 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Miałem z tego projekt kiedyś. Ogólnie po kilku głębszych zastanowieniach i rozpisaniu sobie na kartce okazało sie ze nie jest to takie trudne jak myslalalem. Zeby to zrozumiec wystarczylo mi przeczytanie tego:http://www.free.of.pl/s/szeregowaniezadan/teoria.html
- jest tak jedno zdanie informujące o 3 maszynach.
pozdr
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach