|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Filip
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 5:00 pm Temat postu: Biblioteka do rysowania grafow |
|
|
Szukam jakiejs biblioteki, ktora ulatwilaby mi rysowanie grafow. Potencjalne zastosowania: -kreator schematow blokowych -obrobka UMLa -rysowanie sieci bramek logicznych itp.
Raczej odpada klasyczna teoria grafow, z takimi zabawami jak Dijkstra, komiwojazer, etc. Chodzi mi tylko o prosty interfejs, ktoremu przekazywalbym zbior danych, ew. jakos go opisywal, a samym rozmieszczeniem, etc zajelaby sie biblioteka.
Moglbym to rysowac przy uzyciu AWT, ale wtedy sam musialbym wyliczac pozycje elementow, etc. Szukalem w Google, ale wynikow jest pelno, wiec pytam tutaj - co polecicie i co nadaje sie do w.w. celow?
Szukam raczej freeware'owego rozwiazania, a najlepiej nawet opensource'owego. _________________ Filip
i tyle.
Google niech Ci bratem bedzie, a Wikipedia siostra... Troche o C-Stringach (Strona zawiera nagość) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Ktoso

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 5:32 pm Temat postu: |
|
|
NetBeans Platform potencjalnie się nadaje, sporo tego typu aplikacji na niej powstało. Mówię o PLATFORM, nie samym IDE.
Nie jestem pewien czy SWT ma gotowe rozwiązania na takie rzeczy, ogólnie rzecz biorąc jest to dobra biblioteka, warto poszukać czy się nada: http://www.eclipse.org/swt/snippets/
AWT? Człowieku, zapomnij o tym jeśli chcesz napisać aplikację a nie użerać i użerać się z samym rysowaniem jej podzespołów... ;-) _________________ Life is Study - Kintaro Oe (Golden Boy) Project13 - The Soul of a Coder - (Portfolio) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filip
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 10:06 pm Temat postu: Re: Biblioteka do rysowania grafow |
|
|
| Filip napisał: | | Moglbym to rysowac przy uzyciu AWT, ale wtedy sam musialbym wyliczac pozycje elementow, etc. |
| Ktoso napisał: | | AWT? Człowieku, zapomnij o tym jeśli chcesz napisać aplikację a nie użerać i użerać się z samym rysowaniem jej podzespołów... ;-) |
Mniej wiecej o to mi chodzilo. AWT, podobnie jak Swing bez narzedzi do tworzenia GUI do mnie nie przemawiaja. W planach jest przyjrzenie sie Java Beans, mysle ze znaczaco uprosci to tworzenie interfejsu.
2 propozycje juz sa, przyjrze sie specyfikacji, moze znajde cos dla siebie. Ma ktos jeszcze inne pomysly? _________________ Filip
i tyle.
Google niech Ci bratem bedzie, a Wikipedia siostra... Troche o C-Stringach (Strona zawiera nagość) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ktoso

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 10:20 am Temat postu: Re: Biblioteka do rysowania grafow |
|
|
| Filip napisał: | | przyjrzenie sie Java Beans, mysle ze znaczaco uprosci to tworzenie interfejsu. | No ok ale JavaBean nie jest niczym nadzwyczajnym, o:
| Kod: |   public class Klasa {

private String a;
  private int b;

public Klasa(int b, String a) {

this.b = b;
  this.a = a;
  }
  public String getA() {
  return a;
  }

public void setA(String a) {
  this.a = a;
  }

public int getB() {
  return b;
  }

public void setB(int b) {
  this.b = b;
  }
  }
|
i jest gotowy Bean ( http://en.wikipedia.org/wiki/JavaBean ). Może mowa o EJB, ale w tym miejscu nie są ci potrzebne zupełnie. Doczytaj o używanych technologiach troszkę jeszcze - jakiś dobry book na pewno się przyda . _________________ Life is Study - Kintaro Oe (Golden Boy) Project13 - The Soul of a Coder - (Portfolio) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz pobierać pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.28110 sekund, zapytan = 10
|