| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
xardas97
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 5:51 pm Temat postu: Basic do pisania gier |
|
|
Witam. Czy mógłby mi ktoś wypisać wszystkie nazwy odmian Basic'a, które służa do pisania gier? Z góry dziękuję _________________ Te cyferki w nicku to mój rok urodzenia-proszę o wyrozumiałość |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
sweet_dreams
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 7:34 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
Możesz spróbować np. w Just Basic. Gdy będziesz miał problemy możesz zapytać na [ur=http://justbasic.conforums.com/l]forum[/url] a nawet znaleźć tam przykłady. W czasie instalowania środowiska kopiowane są również przykłady i o ile dobrze pamiętam wśród nich są przykłady jakiś gier.
Just Basic jest darmową wersją języka Liberty Basic. Pomimo iż zgodnie z tym co twierdzą autorzy jest cały czas rozwijany, z pewnością nie jest to język, z którym należy wiązać przyszłość jeżeli chcesz robić coś więcej niż tylko "zamoczyć opuszki palców w programowaniu". Jeżeli więc myślisz poważnie o programowaniu gier to poznaj arkana innego języka (doświadczeni koledzy z forum już wielokrotnie wypowiadali się na ten temat). Tak więc jeżeli jesteś tylko amatorem programowania i nie wiążesz z nim przyszłości zawodowej to ten język jest jak najbardziej dla Ciebie. Jeżeli zaś poważnie myślisz o programowaniu, to szkoda czasu na JB.
-- Edit -- Za pierwszy razem niezbyt dokładnie doczytałem treść Twojego posta. Inne Basic-i to:
- Creative Basic
- BBC Basic
- Gambas - dla miłośników Linuxa
- ...
Generalnie wydaje mi się że każdy Basic jest odpowiedni do napisania gry. Pytanie tylko jaką gre chcesz napisać, czy możliwość danego Basica są odpowiednie.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gradient
|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 8:44 pm Temat postu: |
|
|
Istnieje taki program o nazwie Basic 4GL ;
http://www.basic4gl.net/
powyżej to strona główna z której możesz pobrać program. Z przeznaczenia jest właśnie stworzony do pisania gier i tego typu aplikacji. _________________ Gradient |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|