Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Basic do pisania gier

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Rodzina BASIC
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
xardas97

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 5:51 pm      Temat postu: Basic do pisania gier Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam. Czy mógłby mi ktoś wypisać wszystkie nazwy odmian Basic'a, które służa do pisania gier? Z góry dziękuję
sweet_dreams

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 7:34 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witaj,

Możesz spróbować np. w Just Basic. Gdy będziesz miał problemy możesz zapytać na [ur=http://justbasic.conforums.com/l]forum[/url] a nawet znaleźć tam przykłady. W czasie instalowania środowiska kopiowane są również przykłady i o ile dobrze pamiętam wśród nich są przykłady jakiś gier.

Just Basic jest darmową wersją języka Liberty Basic. Pomimo iż zgodnie z tym co twierdzą autorzy jest cały czas rozwijany, z pewnością nie jest to język, z którym należy wiązać przyszłość jeżeli chcesz robić coś więcej niż tylko "zamoczyć opuszki palców w programowaniu". Jeżeli więc myślisz poważnie o programowaniu gier to poznaj arkana innego języka (doświadczeni koledzy z forum już wielokrotnie wypowiadali się na ten temat). Tak więc jeżeli jesteś tylko amatorem programowania i nie wiążesz z nim przyszłości zawodowej to ten język jest jak najbardziej dla Ciebie. Jeżeli zaś poważnie myślisz o programowaniu, to szkoda czasu na JB.

-- Edit --
Za pierwszy razem niezbyt dokładnie doczytałem treść Twojego posta. Inne Basic-i to:

• Creative Basic
  • BBC Basic
  • Gambas - dla miłośników Linuxa
  • ...

Generalnie wydaje mi się że każdy Basic jest odpowiedni do napisania gry. Pytanie tylko jaką gre chcesz napisać, czy możliwość danego Basica są odpowiednie.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gradient

PostWysłany: Nie Lut 28, 2010 8:44 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Istnieje taki program o nazwie Basic 4GL ;

http://www.basic4gl.net/

powyżej to strona główna z której możesz pobrać program.
Z przeznaczenia jest właśnie stworzony do pisania gier i tego typu aplikacji.

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Rodzina BASIC Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach