Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Kilka pytań co do CPLD

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
xardas97

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 8:53 pm      Temat postu: Kilka pytań co do CPLD Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam. Zainteresowałem się programowaniem układów elektronicznych. Chciałbym kupić taki układ:
http://sklep.avt.pl/p/pl/484026/logicmaster+-+plytka+prototypowa+do+cpld.html
I mam kilka pytań:
1. Czy gdy kupię ten zestaw, to już w pełni mogę programować ten układ?
2. Czy kompilator tego języka jest drogi?
3. Czy z tej płyty nauczę się programować w tym języku?
4. I jakie są "maksymalne" zastosowania takiego układu (tzn. co najtrudniejszego da się uruchomić na tym)
Aha. Jeszcze jedno: Może polecacie jakiś inny układ do nauki programowania niskopoziomowego. Z góry dziękuję za odp.

antrykot111

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 9:57 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Proponuje najpierw zdobyć solidne podstawy z elektroniki analogowej. Możliwe, że wydaje się to dość nudne, ale bez tego przy programowaniu i zabawie z tym układem polecą tylko same K, a do tego, bez sensownej wiedzy na temat 'osprzętu' układu programowalnego jego potencjał trudno wykorzystać do czegoś więcej niż miganie diody.
Proponuje przejść się do biblioteki i zapoznać z prostymi wzmacniaczami tranzystorowymi, wzm. operacyjnymi, stabilizatorami itd, itp. Do tego trzeba by jeszcze zorganizować jakiś mały warsztacik, (podstawowe narzędzia), nauczyć się lutować,

A już konkretnie odpowiadając na pytania:
1 - tak, ale trzeba jeszcze mieć kabel lpt (patrz opis w PDF)
2 - opis PDF - jest darmowy
3 - Napewno zdobędziesz troche wiedzy bawiąc się nią.
4 - cudów na tym raczej nie zrobisz, ale do nauki jest ok. Dodam, że płytki prototypowe i tak kończą swój żywot zwykle na nauce, bo gdy robisz konkretny projekt, często łątwiej wykonać prototyp na dedykowanej płytce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach