|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
arturooo3 Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 6:51 pm Temat postu: Problem z uruchomieniem komputera |
|
|
Wolę się posilić Waszą opinią, bo może coś przeoczyłem. Po kolei: - odpalam komputer, wszystko jest dobrze podłączone - mignięcie na klawiaturze, w PS/2 jest prąd bo i mysz się świeci - uruchamia się wiatrak zasilacza, prąd jest, wiatrak na procesorze startuje - słychać uruchomienie się dysku oraz napędu DVD
I to tyle. Nie ma żadnego sygnału od biosu, monitor się nie uruchamia (sprawdzałem, działa). Moje propozycje: - pamięć - karta graficzna - procesor
Procesory się raczej nie psują, podkręcany też nie był. Pamięć mam w 2 slotach, próbowałem w różnych konfiguracjach (są 3 miejsca). Jak na razie nic nie dało. Czy poza sprawdzeniem jeszcze od kogoś pamięci i innej karty ktoś ma propozycje? :P
Konfiguracja: AMD Sempron 2800+ s. 754, Gigabyte K8 Triton GA0-K8NE, 1 GB DDR2 Ram (2x512), Karta graficzna Gigabyte GeForce 7300GT Turbo Force Edition (PCI-E) 256MB RAM. Nic nie podkręcane. _________________ Moje portfolio You break new faith! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
soku11
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 7:37 pm Temat postu: |
|
|
Najłatwiej przenosić elementy do drugiego kompa. Jednak domyślam się, że nie masz takiej możliwości. W takim razie odłącza wszystko i włącz kompa (sam procek). Czy teraz coś wypikuje? Jeśli tak, to dołóż pamięć. I znów - czy coś wypikuje. Itd.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
samolot
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 10:03 pm Temat postu: |
|
|
| arturooo3 napisał: | Po kolei: - odpalam komputer, wszystko jest dobrze podłączone - mignięcie na klawiaturze, w PS/2 jest prąd bo i mysz się świeci - uruchamia się wiatrak zasilacza, prąd jest, wiatrak na procesorze startuje - słychać uruchomienie się dysku oraz napędu DVD |
Porady
| Cytat: | 1 - Kompletna awaria - pecet nie daje znakow życia
Komputer nie daje sie uruchomić. Jesli po nacisnieciu włącznika zasilacz ruszy na chwile lub zapalą sie diody LED, przyczyna ararii tkwi w którymś z podzespołów (patrz porada 2). W przeciwnym razie musisz wymienic zasilacz (patrz porada 4) |
| Cytat: | 2 - Ciemny ekran po wlaczeniu komputera.
Jesli działa wentylator zasilacza, mozesz od razu wyłaczyć komputer. otwórz obudowe peceta. Sprawdź, czy nie poluzował sie któryś z kabli, lub któraś z kart w swoin gnieździe. Jeżeli słychać krótkie sygnały akustyczne, policz je, a nastepnie sprawdź w instrukcji obsługi, co jest przyczyną alarmu. Jesli slychać pracę twardego dysku, masz do czynienia z awaria płyty głównej, pamieci, karty graficznej, monitora lub jego kabla. Karte i monitor mozesz wypróbować w innym pececie. Jesli dzialają, problem tkwi w płycie głównej lub pamieci RAM | .
| Cytat: | 3 - pecet działa wyjatkowo niestabilnie
Spróbuj ustalić w jakich sytuacjach pecet sie zawiesza.
Jesli zwsze w trakcie zamykania systemu, oznacza to konflikt sterowników. W tym wypadku należy zaktualizowaś sterowniki wszystkich podzespołów komputera i urzedzeń peryferyjnych .
Jesli zawieszenia zdarzaja sie bez żadnej widocznej przyczyny, zmierz temperaturę wewnatrz obudowy peceta (patrz porada 14)
Oprcz tego powinieneś zbadać temperaturę (patrz porada 83) i niezawodność (patrz porada 84) pamieci RASM.
To samo nalezy zrobić z twardym dyskiem (patrz porada 97)
Natomiast jeżeli komputer przestaje reagować na Twoje polecenia , gdy jest mocno obciążony, przyczyna może sie okazać zbyt wysoka temperatura wewnątrz obudowy lub przegrzanie ukłladu graficznego (patrz porada 43) |
| Cytat: | 4 - Wymiana uszkodzonego zasilacza
Oferta rynkowa zasilaczy jest ogromna. Jak znaleźć odpowiedni model? W wypadku komputera markowego takiego poroducenta jak HP czy DELL , zapewne jesteś zdany na firmowy zasilacz. Dowiedz sie, dzwoniac na numer infolinii. W wiekszości innych pecetów można zastosować standardowy zasilacz (zgodny ze specyfikacja ATX 2.0 lub ATX 2.2 ).
Przed nabyciem skontroluj cztery parametry: 1. Sprawdź moc uszkodzonego egzemplarza 9zazwyczaj jest wyszczególniona na jednej ze scian obudowy). Nowy model powinien mieć taka sama moc lub wyzszą,
2. Policz liczbę styków na wtyczce, (ma ich być 20 lub 24), która jest podłaczona płyta główna.
3. Jesli karta graficzna i twardze dyski sa podłaczone za pomocą niekonwencjonalnych złączy, nowy zasilacz także powinien być wyposażony w złącza tego typu.
4. Zmierz uszkodzony zasilacz i upewnij sie , że nowy model zmiesci sie w Twojej obudowie. |
_________________ Windows XP SP3 + VB 6.0 SP6 / Vista Home Basic SP2+ VB 6.0 SP6 / Vista Home Basic SP2+Microsoft VB 2008 EE + Framework 3.5 --------------------------- Proszę nie pisać do mnie prywatnych wiadomości w sprawach programowania , od tego jest forum. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Przemuss
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 8:57 am Temat postu: |
|
|
Testy jakie zrób: Wyjmij ram i włącz: Jak piszczy to dobrze Włóż ram wyjmij grafikę i włącz: jak piszczy to dobrze Pozostaw w kompie podłączone tylko: płyta główna, procek, ram grafika, zasilacz I włącz. Jak wystartuje to pewnie zasilacz nie daje rady. Jak dalej martwy szukaj dalej.
Jak płyta główna nie piszczy jak wyjmiesz ram albo grafikę to masz martwe mobo.
Pierwsze co to zamień zasilacz. Pójdź do kolegi i przełóż na chwilę jego zasilacz. Jak to nie pomoże to raczej płyta główna poszła. Kondensatory do okoła procka są całe? Nie są wybrzuszone? albo nie wyciekło coś z niego? Jak tak to pozostają Ci 2 rzeczy do wyboru: Zakup nowej płyty, albo wymiana tych kondensatorów co też może nie dać pożądanego efektu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
arturooo3 Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 6:38 pm Temat postu: |
|
|
Nie no, rzeczy takie jak wybrzuszenie kondensatorów to od razu sprawdzałem.. Wymieniłem grafikę - problem rozwiązany, ale dzięki za propozycje :). _________________ Moje portfolio You break new faith! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz pobierać pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.09921 sekund, zapytan = 8
|