| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
krzysztof1
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 3:44 pm Temat postu: [Access2007] Jak zrobić, aby użytkownicy logowali się do bazy? |
|
|
Witam Was! Bardzo Was proszę, koledzy o pomoc w mojej sprawie. A mianowicie: muszę zrobić bazę danych w nowym accesie 2007 w której będzie możliwość logowania się użytkowników , dodawania itd. Wiem, że w starej wersji bazy jest to bezproblemowe, niestety muszę bazę danych zrobić w nowym access. Na programowaniu się nie za bardzo znam więc mile widziane gotowe rozwiązania :) Muszę jeszcze zrobić coś takiego, że w raportach które będę drukował z tej bazy danych na końcu będzie się pojawiała nazwa użytkownika który to wydrukował.
Bardzo Was proszę o pomoc. Z góry dziękuję wszystkim tym którzy wniosą coś do tematu.
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
karolinavb Site Admin
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzysztof1
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź :-) Kurcze, z tego co udało mi się wywnioskować z tego dokumentu - to nie wygląda to najlepiej :/ Czego bym nie zrobił według tego artykuły to i tak nie będzie to o co mi chodziło - czyli nazwy użytkownika (który np. drukowałby jakiś raport). Szkoda, czekam dalej... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
prachwal
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 8:44 pm Temat postu: |
|
|
przenieś dane do SQL Serwera w wersji Express, podlinkuj tabele ale bez zapamiętywania hasła
user przy pierwszym korzystaniu z takich danych będzie o nie poproszony, hasło zostanie zapamiętane do końca pracy
jeżeli ktoś jest bardziej rozgarnięty w temacie baz danych to może przenieść część logiki na serwer - działa to zdecydowanie szybciej niż składanie w Accessie - mam tu na myśli np. zamianę kwerendy -> widoki , kwerendy parametryczne -> procedury _________________ vbamania.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzysztof1
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 8:50 pm Temat postu: |
|
|
prachwal-moze jakoś sobie poradzę z tym i spróbuję bo nigdy czegoś takiego nie robiłem :) mam tylko jedną wątpliwość, cz spełni to wszystko moje założenie żebym mógł wywołać w dowolnym momencie nazwę użytkownika aktualnie zalogowanego?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
prachwal
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzysztof1
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 9:00 am Temat postu: |
|
|
Dzięki !!! I jeszcze mam jedno pytanie, czy jak zamierzam tą bazę danych później rozprowadzać na inne komputery za pomocą Access Runtime to co się dzieje z tymi danycmi w bazie danych i jak je przenieść na inny komputer? Pozdrawiam.
P.S Dzięki jeszcze raz prachwal za odpowiedź która rozwiązała mój problem! :D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
prachwal
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 9:34 am Temat postu: |
|
|
niestety silnik bazy danych musi być zainstalowany równolegle z aplikacją Accessową, ewentualnie baza danych może być zainstalowana na istniejącej maszynie z SQL-em - wymagało by to zmiany connectionstringa w linkach tabel i kwerend przekazujących - jest to dosyć proste zadanie
baza danych może być przeniesiona jako plik -> wykonujemy operację Deatch / Attache lub w postaci pliku Backupu lub skryptu SQL _________________ vbamania.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzysztof1
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 10:15 am Temat postu: |
|
|
Koledzy! :-) Doszedłem do wniosku, że szybciej i łatwiej będzie mi zmienić tą bazę danych którą mam oraz zmienić jej format na mdb. Po zmianie nie będę miał już problemu z użytkownikami :D Przepraszam, że niepotrzebnie zawracałem Wam głowę, ale po prostu tak jak zrobię będzie szybciej.
Pozdrawiam raz jeszcze i dziękuję za pomoc ! Temat do zamknięcia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karolinavb Site Admin
|
Wysłany: Sro Lut 17, 2010 6:57 pm Temat postu: |
|
|
Ależ po3ebnie, nie jestem guru ACC, ale widzę w sieci, że pojawiają się opinie, że Bill "wylał dziecko z kąpielą".
Aczkolwiek i dla wcześniejszych wersji ACC są w sieci przykłady "własnego systemu logowania". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|