Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

[Access2007] Jak zrobić, aby użytkownicy logowali się do bazy?

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krzysztof1

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 3:44 pm      Temat postu: [Access2007] Jak zrobić, aby użytkownicy logowali się do bazy? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam Was!
Bardzo Was proszę, koledzy o pomoc w mojej sprawie. A mianowicie:
muszę zrobić bazę danych w nowym accesie 2007 w której będzie możliwość logowania się użytkowników , dodawania itd. Wiem, że w starej wersji bazy jest to bezproblemowe, niestety muszę bazę danych zrobić w nowym access. Na programowaniu się nie za bardzo znam więc mile widziane gotowe rozwiązania :)
Muszę jeszcze zrobić coś takiego, że w raportach które będę drukował z tej bazy danych na końcu będzie się pojawiała nazwa użytkownika który to wydrukował.

Bardzo Was proszę o pomoc. Z góry dziękuję wszystkim tym którzy wniosą coś do tematu.

Pozdrawiam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
karolinavb
Site Admin

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 7:29 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie znam ACC 2007, aczkolwiek mam na sąsiednim kompie.
Zobacz:
http://www.pdtl.co.uk/Access2007/SecurityInAccess2007.pdf
I w tym kontekście zapytaj, sprawdzę.
Się mi wydaje, że Bill wylał dziecko z kąpielą...
Powrót do góry
krzysztof1

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 8:39 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki za odpowiedź :-)
Kurcze, z tego co udało mi się wywnioskować z tego dokumentu - to nie wygląda to najlepiej :/
Czego bym nie zrobił według tego artykuły to i tak nie będzie to o co mi chodziło - czyli nazwy użytkownika (który np. drukowałby jakiś raport).
Szkoda, czekam dalej...
Powrót do góry
prachwal

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 8:44 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

przenieś dane do SQL Serwera w wersji Express, podlinkuj tabele ale bez zapamiętywania hasła

user przy pierwszym korzystaniu z takich danych będzie o nie poproszony, hasło zostanie zapamiętane do końca pracy

jeżeli ktoś jest bardziej rozgarnięty w temacie baz danych to może przenieść część logiki na serwer - działa to zdecydowanie szybciej niż składanie w Accessie - mam tu na myśli np. zamianę kwerendy -> widoki , kwerendy parametryczne -> procedury

vbamania.blogspot.com
Powrót do góry
krzysztof1

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 8:50 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

prachwal-moze jakoś sobie poradzę z tym i spróbuję bo nigdy czegoś takiego nie robiłem :)
mam tylko jedną wątpliwość, cz spełni to wszystko moje założenie żebym mógł wywołać w dowolnym momencie nazwę użytkownika aktualnie zalogowanego??
Powrót do góry
prachwal

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 10:06 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

jak delikwent loguje się na swój login/hasło a jeszcze lepiej pracuje w domenie to SQL bez problemu zwróci ci jego login - jednym prostym selectem, który będzie sobie w kwerendzie przekazującej

a eksport danych -> prawo klikiem na tabele -> eksport -> odbc

i poczytaj to: http://vbamania.blogspot.com/2010/01/wspopraca-mssql-2008-express-z-pakietem.html
http://vbamania.blogspot.com/2010/01/migracja-i-integracja-bazy.html

nie przejmuj się że cześć jest o office xp, zasada jest dokładnie taka sama

vbamania.blogspot.com
Powrót do góry
krzysztof1

PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 9:00 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki !!!
I jeszcze mam jedno pytanie, czy jak zamierzam tą bazę danych później rozprowadzać na inne komputery za pomocą Access Runtime to co się dzieje z tymi danycmi w bazie danych i jak je przenieść na inny komputer? Pozdrawiam.

P.S Dzięki jeszcze raz prachwal za odpowiedź która rozwiązała mój problem! :D
Powrót do góry
prachwal

PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 9:34 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

niestety silnik bazy danych musi być zainstalowany równolegle z aplikacją Accessową, ewentualnie baza danych może być zainstalowana na istniejącej maszynie z SQL-em - wymagało by to zmiany connectionstringa w linkach tabel i kwerend przekazujących - jest to dosyć proste zadanie

baza danych może być przeniesiona jako plik -> wykonujemy operację Deatch / Attache lub w postaci pliku Backupu lub skryptu SQL

vbamania.blogspot.com
Powrót do góry
krzysztof1

PostWysłany: Sro Lut 10, 2010 10:15 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Koledzy! :-)
Doszedłem do wniosku, że szybciej i łatwiej będzie mi zmienić tą bazę danych którą mam oraz zmienić jej format na mdb. Po zmianie nie będę miał już problemu z użytkownikami :D
Przepraszam, że niepotrzebnie zawracałem Wam głowę, ale po prostu tak jak zrobię będzie szybciej.

Pozdrawiam raz jeszcze i dziękuję za pomoc !
Temat do zamknięcia.
Powrót do góry
karolinavb
Site Admin

PostWysłany: Sro Lut 17, 2010 6:57 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
niepotrzebnie
Ależ po3ebnie, nie jestem guru ACC, ale widzę w sieci, że pojawiają się opinie, że Bill "wylał dziecko z kąpielą".

Aczkolwiek i dla wcześniejszych wersji ACC są w sieci przykłady "własnego systemu logowania".
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach